Гадавая СПРАВАЗДАЧА
УВОДЗІНЫ
Таварышы Зялёнай сеткі працуюць у розных накірунках, але разам – мы адзіны арганізм. Нас аб'ядноўвае агульнае бачанне зялёнай будучыні Беларусі, і гэтая справаздача аб тым, што мы разам робім дзеля нашых стратэгічных мэтаў. Запрашаем вас далучацца да дзейнасці таварыства. Зялёная сетка адкрыта для прапановаў і супрацоўніцтва. Мы гатовыя падтрымліваць новыя ідэі і праекты і заўсёды радыя каментарам.
ХТО МЫ?
Зялёная сетка – супольнасць экалагічных арганізацый, актывістаў, ініцыятываў, экспертаў, якія ў 2007 годзе аб'ядналіся, каб вырашаць тыя экалагічныя праблемы, якія немагчыма вырашыць паасобку.

У таварыства ўваходзяць 12 экалагічных грамадскіх арганізацый і 28 індывідуальных чальцоў з Мінска, Гродна, Гомеля, Баранавічаў, Брэста і іншых гарадоў Беларусі.
Нашая місія
Дасягненне гармоніі паміж чалавекам і прыродай праз устойлівае развіццё і моцны зялёны рух
Стратэгічныя накірункі працы:
1. Абарона прыроды і садзейнічанне яе ўзнаўленню.
2. Прасоўванне ўдзелу грамадскасці ў прыняцці экалагічна істотных рашэнняў.
3. Развіццё грамадскага зялёнага руху ў Беларусі і рэгіёне УЕКЦА (Усходняй Еўропы, Каўказа і Цэнтральнай Азіі).

Мы абапіраемся на Хартыю Зямлі, прынцыпы устойлівага развіцця, справядлівасці, празрыстасці, дэмакратычнага ўдзелу, павагі да правоў чалавека і гендэрнай роўнасці і супрацоўнічаем з органамі грамадскага кіравання, акадэмічнай супольнасцю, арганізацыямі грамадзянскай супольнасці і бізнэсам.
ЧАЛЬЦЫ САВЕТА: «Зялёнай сеткі»
Андрэй Ягораў
дырэктар Цэнтра еўрапейскай трансфармацыі
Рыгор Фёдараў
юрыст у сферы экалагічнага права, чалец грамадскага аб'яднання "Экадом"
Рыгор Цярэнцьеў
старшыня БМГА «Час Зямлі»
Сяргей Магонаў
юрыст у сферы экалагічнага права, чалец грамадскага аб'яднання "Экадом"
Уладзімір Зуеў
старшыня эколага-краязнаўчага грамадскага аб'яднання "Неруш"
Алена Танкачова
старшыня праўлення Цэнтра прававой трансфармацыі Lawtrend
«ГАРАДСКІ ЛЯСНІЧЫ»
Гарадскі Ляснічы — кампанія экалагічнага таварыства Зялёная сетка па захаванні зялёных зонаў у гарадах сіламі гараджан. У 2017 годзе кампанія выйшла за межы Мінска: Брэсцкім ляснічым стала Лена Штык Бажко.
Любая тэрыторыя, дзе растуць дрэвы, прыносіць гораду не толькі сацыяльную, але і эканамічную карысць, напрыклад, нейтралізуючы шкодныя рэчывы. Гэта важкі аргумент, які людзі пачалі выкарыстоўваць у абарону зялёных тэрыторый горада.

Ігар Корзун, гарадскі ляснічы Мінска
Мая сяброўка з Мінску, прыязджаючы ў наш горад, заўсёды кажа, што Брэст цяпер такі зялёны, якім быў Мінск у яе дзяцінстве. Таму берасцейцам важна ўсвядоміць, пакуль не позна, наколькі згубнай можа быць няправільная абрэзка і неапраўданая высечка дрэў, якая ўсё больш пазбаўляе наш горад зеляніны і ўнікальнасці.

Лена Штык Бажко, гарадская ляснічая Брэста
СТОП Е40!
Е40 - водны шлях даўжынёй больш за 2000 км, які праходзіць па тэрыторыі Польшчы, Беларусі і Украіны.

Грамадскія арганізацыі Беларусі - «Ахова птушак Бацькаўшчыны», «Багна», «Экадом», таварыства «Зялёная сетка», Цэнтр экалагічных рашэнняў, фонд «За чыстую Прыпяць", ГА "Час Зямлі» - аб'ядналі намаганні і запусцілі інфармацыйную кампанію супраць будаўніцтва Е40, каб паказаць негатыўныя наступствы ідэі.
Stop E40! / Стоп Е40
Е40 — водный путь длиной более 2000 километров, который проходит по территории Польши, Беларуси и Украины. Планируется, что маршрут соединит Черное и Балтийское моря. В Беларуси речь идет о территории в 500 км, которая затрагивает Днепро-Бугский канал, реки Муховец, Пина и Припять. По планам, на Припяти и Днепро-Бугском канале будет много изменений: строительство гидротехнических сооружений, увеличение габаритов фарватера, строительство водохранилищ и другое.
«ЗЯЛЁНЫ ПАРТАЛ»
Партал створаны «Зялёнай сеткай», каб распавядаць пра дзейнасць таварышаў, прасоўваць зялёныя ідэалы, рабіць экалагічны лад жыцця папулярным сярод розных аўдыторыяў у Беларусі і асвятляць падзеі, звязаныя з абаронай правоў людзей на спрыяльнае навакольнае асяроддзе.
рэдакый: Мінск, Брэст, Віцебск, Гомель, Гродна
унікальных чытачоў у месяц
2822
артыкулаў за год
>19 000
падпішчыкаў у сацыяльных сетках
прачытаных старонак матэрыялаў
«ГАРАДЫ І ЗМЯНЕННЕ КЛІМАТУ»
У лістападзе на Дыстанцыйныя платформе Лятучага універсітэта быў апублікаваны новы анлайн-курс «Гарады і змяненне клімату», створаны ў партнёрстве з грамадскім аб'яднаннем «Экапраект» і таварыствам "Зялёная сетка».

Ягоная мэта - расказаць пра тое, як горад і клімат ўзаемадзейнічаюць адзін з адным, і прадставіць спектр праблем, звязаных з імі.
ПРАВАВАЯ СЛУЖБА
  • Правялі 300 кансультацый
  • Атрымалі 132 звароты
  • Прынялі ўдзел у двух судовых працэсах
У 2017 годзе грамадскае аб'яднанне "Экадом" сумесна з таварыствам "Зялёная сетка" кансультавалі грамадзян па экалагічных пытаннях, удзельнічалі ў абмеркаваннях архітэктурных праектаў і справаздачаў аб ацэнцы ўздзеяння на навакольнае асяроддзе, ўносілі змены ў прыродаахоўнае заканадаўства.

«ЗЕЛЁНЫЙ ДОЗОР»
У кожнага чалавека ёсць права на спрыяльнае навакольнае асяроддзе. Зялёны дазор – гэта грамадская экалагічная экспертыза, што ажыццяўляе гэтае права. І дазорным можа стаць любы чалавек, які хоча вырашаць паўсядзённыя экалагічныя праблемы. Сёння ў Беларусі больш за 370 дазорных.

Грамадскія інспектары прымаюць удзел у грамадскіх абмеркаваннях, прыцягваюць мясцовых жыхароў да вырашэння экалагічных пытанняў і кансультуюць іх. Дзякуючы гэтаму ў мясцовых супольнасцях, дзе працуюць групы дазорных, больш людзей даведваюцца аб сваіх экалагічных правах, а на парадку дня з'яўляецца экалогія: боль людзей пачынае займацца прадухіленнем і вырашэннем "зялёных" праблемаў.

92
НОВЫХ ІНСПЕКТАРА
>800
выяўленых праблем
>600
з іх паспяхова вырашаны
>1000
зваротаў у дзяржорганы
>1500
аказаных кансультацый
ВАЛАНЦЁРСКАЯ СЕТКА
Больш за 2000 адпрацаваных гадзін
Больш за 450 валанцёрак і валанцёраў з усёй Беларусі

Валанцёркі і валанцёры «Зялёнай Сеткі» - гэта супольнасць неабыякавых людзей, якіх аб'ядноўвае жаданне быць экапрыязнымі і дапамагаць навакольнаму асяроддзю сваімі вялікімі і маленькімі справамі. Валанцёрская сетка дапамагае арганізацыям-таварышам знаходзіць памочніц і памочнікаў для розных праектаў.
Стаць часткай валанцёрскай сеткі можа любы жадаючы.
ЗА 2017 ГОД ВАЛАНЦЁРЫ І ВАЛАНЦЁРКІ «ЗЯЛЁНАЙ СЕТКІ»:
  • Займаліся перакладамі тэкстаў (напрыклад, адаптавалі на рускую мову вынікі Орхускай канвенцыі для «Экадому»);
  • ўдзельнічалі ў экалагічных акцыях, у арганізацыі міжнароднага кінафестывалю і ўстаноўцы сонечнай батарэі на даху «Гаража 38» разам з Мінскім роварным таварыствам, дапамагалі Эка-майстэрням правесці першы эка-квэст у гіпермаркеце Green, рок-фестываль;
  • разам з Цэнтрам экалагічных рашэнняў арганізавалі адкрыты кінапрагляд, пры падтрымцы «Ахова птушак Бацькаўшчыны» і Мінскага роварнага таварыства - «Дзень зялёных валанцёраў і валанцерак»;
  • вучыліся ў Школе экалагічнага актывіста і вывучалі палітычную экалогію ў Львове.
ЭКАЛАГІЧНЫЯ АКЦЫІ
Праз акцыі мы стараемся проста казаць пра складаныя экалагічныя тэмы і далучаць людзей у "зялёны" парадак дня, натхняючы на экапрыязны лад жыцця.

Мы правялі больш за 10 абласных і рэспубліканскіх акцый за год. Падчас Vulica Brazil рэанімавалі зялёныя насаджэнні і наладзілі раздзельны збор смецця на вуліцы Кастрычніцкай, традыцыйна ўдзельнічалі ў Дні без аўтамабіля, арганізавалі Дзень вегана, прыдумаўшы і прыгатаваўшы дзевяць унікальных веганскіх страваў, дапамаглі правесці Дзень Клімату ў Пінску, зрабілі лекцыі ў Нацыянальным мастацкім музеі аб азеляненні, а ў Імагуру - лекцыі ў рамках месяца "Small city months".
Было важна паразмаўляць аб актуальным і важным і намацаць сувязную нітку паміж музейным супольнасцю і эка-актывістамі. Наладзіць гэты канал сувязі, каб ідэі ўстойлівага развіцця распаўсюджваліся на вялікую аўдыторыю і, у доўгатэрміновай перспектыве, станавіліся трыгерам пазітыўных сацыяльных трансфармацый. Падобныя камунікатыўныя дзеянні сігналізуюць аб тым, што музей ўсведамляе сваю сацыяльную і адукацыйную місію. Вельмі спадзяюся, што у 2018 годзе прыярытэты не зменяцца і цяперашняя каманда мэнэджэраў культурных праектаў працягне працаваць з сацыяльназначнымі тэмамі.

Аліна Стралкоўская, сакуратар "Вераснёвай ночы - 2017"
ШКОЛА ЭКАЛАГІЧНАГА АКТЫВІСТА
Кожны год Зялёная сетка праводзіць Школу экалагічнага актывіста (ШЭА) для людзей, якія цікавяцца "зялёнай" праблематыкай.

У Брэсце Школу Экалагічнага Актывіста праводзіць БМГА "Час зямлі". У прыярытэце у арганізацыі павышэнне лідэрскіх, арганізатарскіх якасцяў у валанцёраў. Брэсцкая ШЭА праводзіць не толькі трэнінгі ў класічным фармаце. Арганізатары стварылі клуб для камунікацыі людзей, якім блізкія пытанні экалагічнага актывізму. У выніку шмат акцый "Зробім" ініцыявалі менавіта валанцёры.
ЭКАЛАГІЧНАЕ ДАСЛЕДАВАННЕ

Больш за 80% людзей выказалі сваю зацікаўленасць у вырашэнні экалагічных праблем, прыкладна такі ж працэнт людзей лічаць сябе экалагічна прыязнымі. Але, на жаль, людзі не гатовыя самі вырашаць экалагічныя праблемы і па-ранейшаму хочуць пераадрасоўваць гэтыя абавязкі камусьці іншаму, у тым ліку і экалагічным НДА. Але, тым не менш, гэта цікавасць прысутнічае і для нас важнай задачай з'яўляецца павышэнне гэтай цікавасці і значнасці экалагічнага парадку дня.

Іна Панчкоўская, каардынатарка таварыства «Зялёная сетка»
ЭКАЛАГIЧНАЕ ДАСЛЕДАВАННЕ
Другі раз таварыства "Зялёная сетка" разам з цэнтрам SATIO правялі ўсебеларускае даследаванне і высветлілі, якія экалагічныя пытанні беларусы лічаць важнымі, як ставяцца да экаактывістаў і як збіраюцца вырашаць экалагічныя праблемы.
V ФОРУМ ГРАМАДСКІХ ЭКАЛАГІЧНЫХ АРГАНІЗАЦЫЙ БЕЛАРУСІ

Ключавой тэмай гэтага форуму стала грамадскае ўцягванне/public engagement. Удзельнікі абмяркоўвалі пытанні ўключэння грамадскасці ў «зялёны» актывізм, ціску на экаактывістаў, змяненне клімату і узнаўляльную энергетыку, была прэзентаваная кампанія супраць будаўніцтва суднаходнага шляху Е-40.
V ФОРУМ ГРАМАДСКІХ ЭКАЛАГІЧНЫХ АРГАНІЗАЦЫЙ БЕЛАРУСІ
Раз на два гады форум збірае экалагічныя арганізацыі і актывістаў з усёй краіны і становіцца пляцоўкай для ўмацавання зялёнага руху, абмену вопытам і абмеркавання агульных выклікаў. У 2017 годзе форум сабраў больш за 100 актывістаў і 20 арганізацый.

Арганізатарамі форуму выступілі таварыства «Зялёная сетка», грамадскія арганізацыі: «Экадом», «Багна», «Ахова птушак Бацькаўшчыны», «Экапартнёрства», некамерцыйная ўстанова «Цэнтр экалагічных рашэнняў», фонд «Інтэракцыя».
«ЗРОБІМ!»
«Зробім!» - частка сусветнага руху «Let`s Do It!», якое аб'ядноўвае 113 краін і 16 мільёнаў валанцёраў.

Аргкамітэт акцыі ў Беларусі - прадстаўнікі ўстановы «Цэнтр экалагічных рашэнняў», таварыства «Зялёная сетка», грамадскай арганізацыі «Мінскае роварнае таварыства». Мерапрыемствы «Зробім!» праходзяць пры падтрымцы Міністэрства прыродных рэсурсаў і аховы навакольнага асяроддзя і жыллёва-камунальнай гаспадаркі.
41
НАСЕЛЕНЫ ПУНКТ
82
прыборкі
літра смецця
удзельнік
15 чэрвеня
Сусветны дзень ветру
ветраустановак у Навагрудскім раёне
"зялёнай" энэргіі з вырабатанай у Навагрудскім раёне за год
>70
ветраустановак у Беларусі
Хочам прэзентаваць свой альбом не толькі ў Мінску, але і праехаць па краіне з прычэпам, які будзе назапашваць энергію, неабходную для канцэртаў, дзякуючы сонечным батарэям. Мы выступім у парках хаця б у абласных цэнтрах. «Зялёная» энергія толькі частка таго, што мы хочам сказаць. З дапамогай гэтага арт-праекта мы замацуем такі момант: бескультурны чалавек экалагічна свядомым быць не можа. Гэта ўзаемазвязаныя рэчы.

Аляксей Варсоба, музыка Port Mone trio
СУСВЕТНЫ ДЗЕНЬ ВЕТРУ
У Навагрудскім раёне больш за год працуе ветраэнергетычная станцыя. У Сусветны дзень ветру таварыства «Зялёная сетка» разам з праектам ПРААН-ГЭФ «Устараненне бар'ераў для развіцця ветраэнергетыкі ў Рэспубліцы Беларусь" зладзілі прэс-тур для журналістаў і супрацоўнікаў Мінскэнерга ў найбуйнейшы ветрапарк краіны пад Навагрудкам.

У канцы прэзентацыі Port Mone trio далі для ўдзельнікаў прэс-тура невялікі канцэрт ад энергіі ветру. Музыкі запісваюць новы альбом, выкарыстоўваючы энергію ветраўстановак, і для гэтага вывозяць сваю студыю проста да ветракоў.

Індывідуальныя таварышы

79
Яся Каралевіч-Карцель
Падзякі
Партнёрам і сяброўскім арганізацыям!
Arnika Association
Climate Action Network
Danish Outdoor Council
Forum Syd